Att köpa bostad i Spanien

att köpa en bostad i Spanien skiljer sig väldigt mycket från ett bostadsköp i Sverige och det är lätt att både bli lurad och att hamna i fel händer och område. När vi på Citrusgruppen var i full fart med att hitta vår bostad i Spanien tog det lång tid innan vi förstod svårigheterna med att hitta rätt objekt som håller lagkraven och de behoven som vi hade. Under den tiden letade vi mycket efter en partner som hade gått igenom resan själva och som kunde handleda oss genom processen, utan att vara alldeles för försäljningsorienterade.

1. Bostad i Spanien

För att hjälpa dig att förstå hela processen och samtidigt ge dig information kring vad du skall tänka på kommer här en guide i 6 steg.

Syftet med denna guide är att på ett enkelt sätt förklara varje steg i köpprocessen och vikten av varje steg så att du kan ta ytterligare ett kliv mot ditt framtida drömboende i Spanien.

Genomför aldrig ett köp utan en mäklarfirma eller ett juridiskt ombud. Det är viktigt att du som köpare förstår processen och får allt förklarat, och att proceduren går lagligt till.

Att köpa en bostad i Spanien skiljer sig från att köpa en bostad i Sverige. Det kan dock ofta låta som att det är komplicerat att köpa ditt drömboende och ofta låter det just mer komplicerat än vad det faktiskt är.

Vi på Citrusgruppen kan erbjuda dig all den erfarenhet som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär. Vi hjälper dig att hitta just din drömbostad, samt vägleder dig i de ekonomiska och juridiska frågor som kan uppstå.

2. Finansiering

Innan du beslutar dig för att åka på en visningsresa ner till Spanien är det viktigt att du har koll på dina finansieringsmöjligheter. När du väl hittat en intressant bostad eller ett objekt som du känner att du verkligen vill ha, uppkommer naturligt en rad frågor.
Det kan vara frustrerande, efter att ha lagt både tid och pengar på att leta efter en bostad, att det sedan visar sig att du inte har råd att köpa den. Se därför till att undersöka dina finansieringsmöjligheter redan innan du bokar en visningsresa. På så sätt vet du vad vilken budget du har att röra dig med, samt att du kan genomföra en affär när du väl hittat din drömbostad.

Om du beräknar att du kommer att behöva finansiering utifrån, så bör du uppsöka din bank för att undersöka vilka möjligheter som erbjuds.
Generellt talat kan du inte kan låna i Sverige med den spanska fastigheten som säkerhet.
Däremot kan du belåna befintlig egendom i Sverige för att köpa bostad i Spanien. Du kan även låna pengar till ditt fastighetsköp genom Spanska banker.

3. Val av förmedlare

Det är inte nödvändigt, men att vända sig till
en förmdelare för att få hjälp med att hitta din drömbostad är att rekommendera. Du kommer att spara tid och i slutändan även pengar, eftersom de gör ett förhandsurval av objekten du kommer att besöka med utgångspunkt från de villkor och krav du ställt i förhand.

På så sätt undviker du produkter som inte uppfyller den adekvata kvalitetsstandarden eller byggfirmans finansieringsförmåga.

Kontakta oss och få din första rådgivning om vad du ska tänka på. Vi tar också emot dina önskemål och krav för att ge dig din skräddarsydd upplevelse och alternativ på fastigheter. Med hjälp av våra partners tar vi fram ditt önskvärda boende med interiör.

4. Visningsresa

I samverkan med oss på Citrusgruppen kan du bestämma datum för att besöka dina intresseområden i Spanien. Under förutsättning att du har en klar uppfattning av vilken boendetyp du söker och om du planerar ditt besök noggrant är det inte nödvändigt att stanna en längre period.

Om du behöver vägledning kan du alltid kontakta oss. Efter att vi tillsammans har hittat just ditt specifika drömboende, sköter vi kontakten med våra partners samt alla tänkbara intressenter för att hjälpa dig med ditt bostadsköp, så smidigt som möjligt. Vi hjälper dig givetvis med all planering inför en resa ner till Spanien för att se de olika områdena, med flyg, bil och boende. Under visningen erbjuder vi dig möjlighet att titta på de
bostäder du är intresserad av samtidigt som du får tillfälle att bekanta dig med området.

5. Budgivning & Köp

I Spanien är det ovanligt med budgivning, istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller det lägre pris man kommit överens om efter förhandling. Priset på våra bostäder i Spanien är därför ett accepterat pris av säljaren. När du och säljaren tillsammans med mäklaren har kommit överens skrivs ett köpekontrakt, där bland annat pris och tillträdesdatum anges.

Handpenning/Reservationsavgift

I samband med en eventuell kontraktsskrivning vid en andrahandsförsäljning ska du som köpare av bostaden betala en handpenning till säljaren. Normalt är handpenningen 10 % av den totala köpesumman där den slutliga betalningen sker oftast på tillträdesdagen till din nya bostad. När du köper en bostad i Spanien tillkommer en del kostnader utöver själva köpeskillingen.
Generellt bör du räkna med ett tillägg till
köpeskillingen om ca 10-13 %.

Nyproduktion

Om du istället bestämt dig för att köpa nyproduktion upprättas ett reservationsavtal med byggherren där du  istället betalar en reservationsavgift om 3,000 – 6,000 Euro. Självaste reservationsavgiften kan du normalt betala med ett svenskt kreditkort

Notariekostnader

Det finns även en andra skatt som du betalar när du undertecknar köpeavtalet inför notarie och den uppgår i dagsläget till 1,5 % på det uppgivna värdet. Denna skatt benämns som AJD (skatt för utfärdande av juridiska handlingar). Denna avgift kan gå ner något om bostaden är avsedd för köparens fasta bosättning.

Registreringsavgifter
Registreringen i fastighetsregistret under den nya ägaren medför ytterligare kostnader. Återigen handlar det om en kostnad som är svår att ge ett exakt värde på, men även här är en god tumregel är 0,5% av köpeskillingen.

 

 

Anslutningsavgifter

Vid tillträdet tillkommer anslutningsavgifter och/eller avgifter för abonnemangsbyte för vatten och avlopp, elektricitet, samt eventuell gas.

 

NIE-nummer
För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Det fungerar som ett personnummer för alla som inte har spanskt medborgarskap och behövs i Spanien bland annat vid köp av bostad, öppnande av bankkonto. Ansökan kan man göra hos den spanska polisen, den spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige. Ären det ordnas i regel på 1–2 vardagar och glöm inte att ta med ett giltigt pass. Att skaffa ett NIE-nummer väl på plats i Spanien tar olika lång tid beroende på vilken del av Spanien du befinner dig.

När du väl fått ditt NIE-nummer kan man kontakta banken för att öppna ett konto för att avgifter för exempelvis el och vatten ska kunna föras över via autogiro. Här behöver du ditt NIE-nummer och något som bevisar varifrån du får din lön eller pension.

 

Jurist granskar
Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera parternas identitet och Notarien kontrollerar ALDRIG bostadens skick, du som köpare är ansvarig för att kontrollera bostaden innan du skriver på. I Spanien gäller köp av begagnade bostäder ”befintligt skick”. Notarien informerar om bostadens skulder om det finns några och kontrollerar att betalningen som är gjord till säljaren är rätt enligt spansk lag och att säljaren har fått sina pengar innan han/hon skriver på. De upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan. I och med att handlingen är en officiell handling är den skriftligen avfattad på spanska. Det är därför viktigt att en advokat vägleder och översätter.

Även här kan vi på Citrusgruppen hjälpa dig med att tillhandahålla duktiga, relevanta kontakter som vardagligen hanterar Spanska fastighetsköp.

6. Övrigt

Driftskostnader i Spanien
Ett vanligt orosmoment innan man köper en bostad i Spanien är storleken på de löpande driftkostnaderna. Kostnaderna beror naturligtvis på vilken typ av bostad som du köpt, t.ex. hus, lägenhet eller radhus.

Generellt kan man räkna att driftkostnaden för en lägenhet med 2 sovrum brukar ligga någonstans mellan 1,500 – 2,000 SEK per månad. Kostnaden inkluderar bl a samfällighetsavgift, el-och vatten, hemförsäkring premie och fastighetsskatt. Det kan vara bra att undersöka möjligheterna med att öppna ett bankkonto i en spansk bank för betalning av de löpande driftkostnaderna via
autogiro.

 

 

Fastighetsskatt i Spanien
Om du äger en fastighet i Spanien behöver du inte betala någon fastighetsskatt i Sverige på den spanska bostaden, men i Spanien betalar du en kommunal fastighetsskatt som baseras på bostadens taxeringsvärde. Denna skattesats varierar mellan olika kommuner och ligger mellan 0,4-1,1 %. Du betalar även en statlig fastighetsskatt om ca 0,25–0,5 % som också utgår från bostadens taxeringsvärde.

Vad kan vi erbjuda dig?

Vi tror att vi kan förenkla ett svårt bostadsköp utomlands så att du kan fokusera på din dröm om ett liv vid medelhavet